Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

onsdag, november 14, 2012

när det sanna ansiktet inte ses från början

Varför skall man vara försiktig med att ta till sig för mycket av mysticism, teorier om  mystiska energier som sägs finnas på olika ställen men som inte vetenskapen kan påvisa med nuvarande metoder medan andra med bara handen kan känna dem , spådomar om vad som kommer att ske i framtiden eller var ens försvunne katt är. Jag såg ett program på Kunskapskanalen som hette I sektens grepp.Man får följa en ung man Samuel Stefan som vid 19 års ålder är i en sorts utvecklingskris och han träffar då en person som verkar väldigt stöttande. Successivt blir denne person en guru, som isolerar honom från familj och vänner och mer och mer drar in honom i sin egen maktsfär som är en sorts sekt. En sekt där man så småningom misshandlar honom, torterar honom, får honom att skriva på ett papper att han är skyldig miljontals dollar. Till slut lyckas han fly.
I den här filmen är Samuel Stefan ute på en resa där han uppsöker och intervjuar andra som flytt från sekter och också sådana som forskat inom området. Här finns en presentation av de som medverkar i filmen.
Efter att ha sett filmen stärks jag än mer i min tro på att inte försöka lära sig en massa för mig mystiska ( kanske inte lika mystiska för de med annan kulturell bakgrund,) namn på olika yogaställningar, namn på olika energikanaler som inte existerar i verkligheten och liknande. Jag är väldigt tacksam för att Jon Kabat-Zinn har rensat meditation från mysticism och inflytelser från olika för oss främmande religiösa idéer. Det verkar i stället som att forskningen mer och mer kommer fram till vad som händer i exempelvis hjärnan då man mediterar. Det den vetenskapliga medicinen kommer att kunna ta till sig är sådant som man vetenskapligt kan dra slutledningar om.
 Varför tycker jag den här är bra och mycket nyttig.
Ja, man ser exempel i filmen vad som kan hända när man förs in i en värld som man inte begriper, som i hög grad litar på att man med sina känslor skall hoppa över förnuftet och låta sig övertalas till det mesta. Hitler och nazismen, Lenin, Stalin och Mao Zhe Tung och kommunismen är exempel på vad detta kan leda till. I Sverige kan vi tänka på vad som hände i pingstförsamlingen i Knutby.Jag skrev om Salaligan som var skyldig till ännu fler mord under 30 talet. Den hade också en sådan här "mysticistisk" kärna.
Det finns även mildare former av sekterism men mycket präglas av att känslorna tar överhand över tänkandet och det är inte alltid bra , speciellt i sådana sammanhang.
När man mår dåligt, är sjuklig finns det vissa saker man är känsligare för. Man letar febrilt, intensivt efter något som kan hjälpa eller helst bota och dyker det då upp något, någon person, någon rörelse som verkar förtroendegivande och lovar det mesta är det lätt att låta de kritiska tankarna dämpas och försöka få sina starka önskningar om bot uppfyllda. Man märker ibland då man läser diskussioner om olika metoder och terapier att det är starka känslor inblandade och invektiven haglar. Inte minst finns det ofta ett starkt fördömande av forskare och experter som om inte de är lierade med djävulen i varje fall med andra djävulska samhällskrafter som Big Pharma och liknande. Livsmedelsverket beskylls ofta för att vara totalt köpta och deras råd bedagade- men det är trots allt liknande råd som ges runt om i hela världen.

Ett av kultvittnena  i filmen I sektens grepp är Celeste Jones som föddes in i sekten Children of God. Hon beskriver  hur hon redan som barn blev sexuellt utnyttjad och hur hon sedan som ung vuxen fick flytta nära nuvarande ledarinnan boning och hjälpa till med att skriva uppenbarelser. Före detta sektmedlemmar i organisationen x-family org bland annat barnbarn till grundaren beskriver liknande saker. Tittar man sedan på sektens hemsida the family international organisation  är det avslöjande.

1 kommentar:

  1. Buster.8:38 fm

    Det här berör serien jag håller på att spela in.

    Nazistjägarna på Viasat History. Det är bara 65år sedan detta hände. Hur FAN kunde detta ske och ingen satte STOPP. Senaste delen var om Dr Megele. De flesta svalde ett Nasistpiller med Cyanid och dog när sanningen kom fram.

    SvaraRadera