Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

tisdag, november 20, 2012

Risken att få MS och D-vitamin

vad som är bra för hjärtat är bra också för hjärnan-

Lo que es bueno para el corazón es bueno para el cerebro


Intressant studie från Umeå om graviditet, MS och D-vitaminMan har följt upp 291 500 blodprover från 164 000 individer / blivande mödrar) i norra Sverge. Proverna tagna från 1975 och framåt.
Man fann 192 personer som utvecklat MS
och dessutom fann man 37 barn till kvinnorna som utvecklat MS.

Man fann att låga halter av D-vitamin ökade risken för mödrarna att insjukna i MS. De med höga halter av D-vitamin hade 61% lägre risk att utveckla MS än de som hade låga halter.

Man fann inget samband mellan låga halter av D-vitamin och risk att utveckla MS hos barnen. Proven var tagna i ett tidigt skede av graviditeten och stämmer då väl medatt november är den födelsemånad då risken är minst för attutveckla MS och då har befruktningen varit omkring februari och halten D-vitaminer är som lägst i februari och månaderna framöver.

Ytterligare ett viktigt fynd- man fann att D-vitaminhalten tenderade att sjunka från 1975 och framöver vilket skulle kunna vara en plausibel förklaring till varför antalet insjuknanden i MS ökar.
Jonatan Satzer är förstanamn för studien som publicerades i Neurology. Han disputerar den 1 mars 2013 med en avhandling som heter Environmental risk factors for multiple sclerosis. - Riskfaktorer i miljön avseende multipel skleros. Vidare publicerade han material på ECTRIMS konferensen om rökning och MS.


Kanske extra intressant med Umeå och D-vitamin. Jag bodde där en period som ung. Eventuellt hade jag mitt första skov där. Mörkret var betungande och jag flyttade till Gbg- kanske hade det något med D-vitamin att göra eller melatonin?

2 kommentarer:

 1. Buster.9:24 fm

  Har forskarna legat och sovit?

  http://www.ms-portalen.se/forum/topic/multiple-sklerose-har-forskarna-legat-och-sovit-72560.htm

  SvaraRadera
 2. Jag tror man skall se det på ett annat sätt. Det har skrivits om detta i läkartidningen i många år men det har ändå inte gått fram. Ju fler som aktualiserar frågan desto bättre. Salzer tar också upp miljöfaktorer vid MS överhuvudtaget. Skall bli intressant att se vad doktorsavhandlingen innehåller.
  MVH
  Sune

  SvaraRadera