Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

söndag, november 25, 2012

kost och osteoporos, kost och smärta ur en vegankostförespråkares synvinkel

Det som är bra för hjärtat är bra för hjärnan  
Lyssnar på en intervju med Neal Barnard.
Mjölk förebygger osteoporos? Nej, enligt Barnard.
Osteoporos och salt
Där tas bl a upp osteoporos och mjölkdrickande. Han säger att det är en myt att mjölk förebygger osteoporos.. Endast en tredjedel av det kalcium som finns i mjölk tas upp. Man tar upp betydligt bättre av kalcium som finns i växtvärlden säger han också Det finns andra bovar som gör att kalcium tas från skelettet och utsöndras i urinen. En viktig sådan bov är salt- natriumsalt. Jag tänkte att jag skulle kolla upp detta och det visar sig stämma. Ett ökat intag av natriumsalt ( dvs vanligt koksalt) ökar mängden kalcium som utsöndras och detta kalcium tas från skelettet och bidrar alltså till osteoporos. Urkalkningen är alltså viktig för osteoporos. Upptaget av kalcium är inte framförallt beroende av hur mycket man äter utan hur mycket man tar upp. Kalcium finns i många födoämnen och det som gör att det tas upp från tarmen är D-vitaminet. Förlorar man mycket kalcium strävar man efter att hålla en jämvikt av det i kroppens celler – det är viktigt för många funktioner i kroppen. Man har funnit i många undersökningar att intag av koksalt ökar kalciumförluster via urin och späder på urkalkningen av skelettet. Här finns ett samlingdokument om saltintag och samband med osteoporos. I dokumentet finns referens till flera studier. Vad Neal Barnard säger om salt och osteoporos är slutledningar från etablerade vetenskapliga studier.

Osteoporos och kött.
Hur är det då med det andra han säger om osteoporos? Han säger att osteoporos tycks ha samband med att man äter animaliskt protein och föda. Där tycks det inte vara så enligt en översiktsstudie från nyligen. Däremot finns en studie som jämför kvinnor med vegandiet (dvs inga djurprodukter som mjölk och liknande) med kvinnor som åt vanlig kost. Och det var ingen skillnad. Trots att kvinnorna som var veganer åt låga halter på ca 370 mg per dag så hade de inte någon sämre skelettäthet än icke veganer.

Smärta och kost
Barnard talar också om samband mellan smärtor och kost.
Han berättar om samband mellan menssmärtor och icke vegetarisk föda. Man håller på med en studie om detta .

Vidare verkar socker öka på nervsmärta. Vid nervsmärta bör man minska på socker och kolhydrater med höga GI värden vitt ris, vitt bröd och i stället använda fullkornsvarianter, dvs kolhydrater som innehåller fibrer.

2 kommentarer:

  1. Anonym1:00 em

    Jag läser oerhört mycket om kost och diet och det gör att jag tycker att dina inlägg är oerhört intressanta. Du skriver mycket om kost dess fördelar. Många MS patienter hoppas jag verkligen tänker på vad de äter och hur de lever. Hur det än är så får man ändå mediciner utskrivna av sina läkare. I många fall tror jag att man inte bara får en medicin utan kanske en kombination av olika eller på egen hand ger sig själv en kanske en alternativ MS behandling. Det är alltid en viss ovisshet hur olika mer eller mindre alternativa MS behandlingar kan kombineras och vad det kan ge för effekter. Finns det egentligen några studier på hur patienter påverkas av att t.ex. ta LDN (Naltrexon), Statiner och Swanks/Jelineks diet tillsammans?
    Du själv tar Statiner, påverkas du något av att din kropp dräneras på fett i den omfattning att du får muskelsvagheter? Du själv följer ju Swank/Jelineks diet och livsstil. Är inte en strikt diet med lågt fettintag ge dubbel effekt tillsammans med Statiner? Borde inte Statiner och en strikt diet vara en kombination som borde studeras? Finns det inte en risk att man då får i sig allt för lite fett? Kroppen behöver väl ändå en viss mängd fett för att fungera. Biverkningar av Statiner kan ju vara permanent förstörelse av muskler då fettet mellan muskelfibrerna dräneras ut ur kroppen. Om det händer med hjärtmuskeln är det väl ganska allvarligt. Varför är det inte så vanligt att läkare skriver ut Statiner som MS behandling? Finns det också något samband med CCSVI och Statiner, d.v.s ger de liknande effekt, minskande av fett i kärlen på kritiska ställen? Puh... många funderingar om effekter av kost och en del alternativa MS behandlingar som det bloggas om.

    SvaraRadera
  2. Hej,
    jag tror inte att min kropp dräneras på fetter genom min kost. Det finns egentligen bara två essentiella fettsyror för människan och det är de fleromättade linol och linolensyra, alla övriga fetter kan vi tillverka. Jag vet att jag tar det behov som behövs av detta genom tillskott samt intag av rapsolja, linfröolja och olivolja från matlagning. Dessutom finns i grönsaker och frukt också fett. Så jag tror inte den finns någon sin helst dränering på fett. Jag tror dessutom att jag alla dagar inte lyckas hålla mitt intag av mättade fetter från djurvärlden under 15 g men i genomsnitt tror jag att det ligger under 15. Om jag blir bortbjuden brukar jag äta vad som bjuds med undantag av gluten.

    Jag tycker min kost snarast liknar medelhavskost med litet inslag av mättade fetter och rött kött.

    Beträffande statiner. I början var jag mycket observant på de biverkningar du talar och fick provtagningar följda regelbundet. Jag har ju haft statin i många år, men gjorde ett uppehåll på två år då jag var osäker på hur det påverkade MS.
    Det är också så att blodfetterna följs och de ligger inom normala nivåer. Den effekt som statinerna har vid MS tror jag inte har med den blodfettssänkande effekten att göra utan på grund av att statiner också har en antiinflammatorisk effekt.

    Statiner är ju i sig inte en medicin för MS men det forskas kring dess effekt och nu speciellt som förebyggande av atrofi och neurodegeneration. Det finns hittills för tunt underlag för att skriva ut det som en medicin mot MS men det kanske kommer om det kommer större studier som talar för att det har goda effekter.

    Du frågar om jag känt något avseende muskelsvaghet efter att jag börjat med statiner. Svaret är nej. Sedan jag började med statiner igen är jag klart starkare. Det är ju så att de muskelskador man sett delvis kan vara betingade av ärftlighet och kanske har jag inte de generna. Jag är naturligtvis observant på om symtom som muskelsvaghet, muskelvärk muskelsmärtor skulle uppträda.

    Beträffande hjärtmuskeln. Jag har inte hört om något sådan fall men det kanske finns. Sen är det ju så att jag har ju en allvarlig sjukdom och för att må bra måste jag gå med på att ta vissa risker. Jag fick ju ursprungligen insatt statiner för att minska vissa risker med hjärtat.

    SvaraRadera