Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

onsdag, november 21, 2012

Kring och D-vitamin... .... och skall man ta kalcium?

Svar på kalciumfrågan är nej- se mer
                                         längre ner
vad som är bra för hjärtat är bra också för hjärnan-


Lo que es bueno para el corazón es bueno para el cerebro



Hur mycket skall man ta? På ett inlägg av kostdoktorn skriver en patient att han tar  20000-30 000 IE per dag. citat " började för några år sedan med D-vit tillskott där jag succesivt har ökat dosen och har kännt en minskning av mental och fysisk trötthet. När jag frågar min läkare om ytterligare 25OHD-test så godkänner han inte ytterligare test, varför vet jag inte.
Första gången hade jag 102nmol/L, andra gången 200nmol/L vilket ju är ganska bra, men jag kände mig ändå trött oftast och har därför ökat dosen till ca 20 000 IE - 30 000 IE per dag och känner mig mindre trött på den dosen. Men det är ju mycket och vill ju gärna veta vad värdet är nu"
Kostdoktorn råder honom:
Så höga doser bör du vara försiktig med. Över 10 000 enheter per dag finns risk för överdosering och när du är på väg över 200nmol/L börjar du snart närma dig sådan.
Med tanke på detta behöver du absolut testa igen eller sänka dina doser.

Min  kommentar. Man vet att den egna produktionen av D-vitamin är cirka 10 000 IE per dag. Med tanke på att det även i soliga länder finns dagar med skugga, moln och regn borde detta innebära att det rinns en reserv inbakat i denna tillverkning i kroppen av D-vitamin. Ur evolutionssynpunkt torde detta sätta en rimlig gräns. Total-body sun exposure easily provides the equivalent of 250 microg (10000 IU) vitamin D/d, suggesting that this is a physiologic limit. Det finns många orsaker till utmattningssymtom. Det är starkt stressrelaterat och botas inte enbart av tabletter.
Fr

George Jelinek skriver i sin bok OMC  om  D-vitaminintag: att om man är frisk och man har man funnit att man förbrukar cirka 3000-5000 IE per dag. Vidare kan man via solen inte få förgiftningar bara genom tillskott. Jelinek skriver att det publicerats bara  Vitamin D supplementation  på 40 000 IE där man funnit toxicitet.  På studier av människor med MS har man  under 28 veckor gett stigande doser av D vitamin från 4000 till 40000 IE. Man fann hos dessa personer mycket höga halter i blodet på mellan 400-800 nmol/l. Den konklusion forskarna drog av studien var att 10 000 IE var säkert. Man skall dock observera att  den varade under 28 veckor.  Att studera toxicitet är inte detsamma som att finna säkra doser. Det bör finnas en säkerhetmarginal Som man ser på ovanstående kurva börjar stigningen redan innan 10 000 IE.  Man skall också ta i beräkningen att vi kan ha mycket olika omsättning av D vitamin. Varning alltså: mer är inte alltid  bättre. Se helst till att blodprover tas på din halt av D-vitamin. kanske blir det lättare nu att få det taget när det här blivit mer känt. Gå inte upp i doser över det som rekommenderas säkert.

Skall man ta kalcium då man tar D vitamin skriver också Jelinek om. Han visar på flera studier där kalcium substitution ökar risker för akuta hjärtsjukdomar. Dessutom i en studie om osteoporos fanns det snarast övervikt av frakturer hos de som tog kalcium. Risker med D-vitamin förgiftning är framför allt att man får höga kalciumvärden- D vitamin ökar upptaget och det finns ingen anledning att ta kalcium på grund av att man tar D-vitamin snarare ökar riskerna för förgiftning.
För osteoporospatienter är en diet med frukt och grönsaker bättre än kalciumtillskott skriver Jelinek. Observera att här rör vi oss på Jelinek verkliga specialistområde- akutmedicin inkluderande hjärtsjukdomar.

4 kommentarer:

  1. Är glad att debatten har kommit upp och jag fortsätter som vanligt med mitt D-vitamin intag.
    Tack för mycket intressant läsning!
    messan

    SvaraRadera
  2. Det verkar som detta med D-vitamin och MS ( och en del andra tillstånd) kommer att hålla. De flesta studierna verkar gå i den riktningen. Det är också större studier på gång vad jag kan förstå.
    Hälsningar
    Sune

    SvaraRadera
  3. Hej,

    Jag fick min MS-diagnos för drygt 1 år sedan. Jag äter D-vitamin tillskott i form av 5000IE D3/dag. Jag märker en enorm skillnad. Inte bara mot allmän trötthet utan även att kroppen verkar vara mera i balans och kan tillgodogöra sig träning och motion på ett mera tillfredsställande sätt. Jag är övertygad om vitaminets (läs: hormonets) hälsoeffekter och tror att fler och fler kommer bli upplysta om detta.

    Du som är utbildad läkare. Hur ser du på MS i kombination med högpresterande yrke? Jag är själv mitt uppe i en akademisk utbildning som syftar till ge mig möjligheten till karriär och därmed också sk. högpresterande. Ibland funderar jag på om det ens är möjligt med min diagnos, sedan försvinner de tankarna och jag tuffar på som vanligt. Jag skriver min blogg under pseudonym då jag är övertygad om att ifall min diagnos blir känd kommer det att kraftigt försämra mina chanser till karriär i framtiden. Vad är din syn på saken?

    Vänligaste av hälsningar.

    http://multiplasanningar.blogg.se

    SvaraRadera
  4. Hej Jergen Puckel

    jag har tidigare fått liknande frågor MS i kombination med yrke som kan ställa stora krav och facit har man ju inte då sjukdomen är så varierande; Jag arbetade cirka 10-15 år med MS men från 57 hade jag sjukpension. Men sedan har det ju hänt så mycket beträffande behandlingen där jag tror att inte minst detta med D-vitamin kan ha stor betydelse samtidigt som det finns effektiva mediciner på gång. Så jag tror att man skall satsa på det man vill, men samtidigt respektera sin kropps signaler om när man behöver vila och liknande. Man bör lära sig hantera stress bra, att försöka se det som är viktigt i livet och det är enbart en tillgång i livet och arbetslivet.
    Beträffande fråga två: skall man tala om. Egentligen skulle man vilja säga att man skall tala om men samtidigt har jag sett andras erfarenheter att detta inte alltid är klokt. Jag skulle inte gå ut med min diagnos om jag fortfarande arbetade. Det skulle inte fungera , tror jag.

    Hälsningar
    Sune

    SvaraRadera