Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

tisdag, oktober 26, 2010

Döden i grytan-Ikväll handlade programmet- en bok en författare- i kunskapskanalen om boken Döden i Grytan av Henrik Ennart och Mats-Erik Nilsson. Boken handlar om processad mat contra den icke processade; Är hembakat bröd  mer äckligt än köpt etc...
Är det farligare att göra potatismos av potatis direkt i stället för potatismos- om man skall låta enbart hygienen styra är det så, men man tar då ej hänsyn till de tillsatser som finns i potatismos, säger Ennart i intervjun. Och vad dessa tillsatser betyder för hälsan är det mycket lite forskat på.


100g potatis innehåller enl livsmedelsverket
Energi
73.8kcal/308.8kJ


Vatten:
79.6g


Protein:
1.81g


Fett:
0.1g


Kolhydrater:
16.14g
Varav fibrer 1.4g
Vitaminer
Vattenlösliga
C: 11mg, Folat: 19mcg, Niacin: 1.65mg, B2: 0.05mg, B1: 0.07mg, B6: 0.2mg
Fettlösliga :A-vit: 10mcg, E-vit) 0.03mg
Mineraler
Fosfor: 31.2mg, Järn: 0.48mg, Kalcium: 3.8mg, Kalium: 467.5mg, Magnesium: 24mg, Natrium: 2.2mg, Selen: 0.1mcg, Zink: 0.4mgExempel på ett potatismosfabrikat Ingredienser:
Detta är bara ett exempel andra potatismospulver ser annorlunda ut.
Mosad och torkad potatis
salt
mjölkpulver
stabiliseringsmedel (E 471 (vegetabiliskt) och E 450)
härdat vegetabiliskt fett
smörarom,
gräddpulver
antioxidationsmedel (E 223, E 304 och askorbinsyra) o
Näringsvärde


Energi
340 kJ
Protein
2 gram
Kolhydrat
14 gram
Fett
1.5 gram

Det finns en del tillsatta komponenter i processad mat:
Vad Ennart hävdar är att man inte forskat tillräckligt om de tillsatta substanserna och inte vet vad det kan ställa till med. Han hävdar att myndigheterna här missar och går in på slutet i kedjan och kontrollerar hygienen ipå småbarer och liknande; däremot finns hävdar han föga kontroll av stora livsmedelsproducenter och har tar exempel från ställen som producerar  griskött och hävdar att det i vissa stora fabriker finns en utbredning av antibiotika resistenta bakterier. 

Fallet med de infekterade hamburgarna som orsakade dödsfall hos barn
Han hävdar att det hela tog sin början i USA. Där inträffade ett antal dödsfall som följd av infekterade hamburgare i en livsmedelskedja. Efter det kom förslag att det skulle bli strängare krav men det blev mycket motsättning från producenterna och deras lobbyister. Lagförslaget urvattnades och det hela mynnade ut i att kontrollerna skulle läggas på företagen själva. Sedan har detta sätt spritt sig först till östeuropa och sedan till EU. Nu råder alltså principen: lagstadgade självkontroller inga inspektioner hos storproducenterna.

Färdiglagad mat långtbortifrån; kan det vara nyttigt?
Däremot kontrollerar man i gatukök och på dagis o liknande. Detta har lett till att man tagit bort småköken där man lagar mat och i stället packar upp färdiglagad mat som kommer från stora kök. Att maten på det sättet förlorar i värde kan man misstänka både näringsmässigt, hur lockande den blir att äta osv Dessutom finns dessutom risken att det finns mycket som är tillsatt vars effekter är dåligt utforskade.
En person som Ennart stöder sig på är Walter Willett; en nutritionsforskare involverad i bland annat de amerikanska stora studierna av sjuksköterskor. Här är en intervju med Willett gjord av Ennart i SVD.

Vad kan man göra åt det
-konsumenterna kan ställa krav
- myndighetsinspektioner på de stora producerande företagen och inte bara gatukök och dagis.
- den första länken i kedjan de stora gårdarna med grisar, kycklingar har inte något inspektionskrav på sig säger Ennert, kan det stämma?
Jag skulle vilja lägga till att det behövs mer forskning om vad de olika komponenterna som läggs till i processade mat kan betyda för hälsan. Ennert citerar forskare som säger att en tredjedel av alla cancrar beror på dålig kost.

2 kommentarer:

 1. Anonym1:57 em

  M-E Nilssons böcker är väldigt intressanta att läsa. T.ex att Magnums pistaschglass eg. är spenat...... och tryffeloljan som är så populär i alla matprogram inte går att tillverka och hur många vet att dom svarta oliverna är färgade o lagda i bl.a lut ! Tacka vet jag Kalamataoliver !

  SvaraRadera
 2. Ja det finns faktiskt en hel del att fundera över beträffande den processade maten.
  Vad som slagit mig något att även i recepten i olika matprogram finns inslag av vad som David Kessler i boken The End of Overeating kallar att man lägger lager på lager av olika saker som fett, salt, sött och många olika smaker för att stimulera ätande. Och man ser det också i recepten ute på internet. Frågan är om inte den sorts maglagning också leder till overeating/överätande och fetma och andra konsekvenser.
  Jag tänkte jag skulle odla lite i täppan här hemma denna sommar. Vinbären blev i varje fall plockade i år och hallonen.
  Hälsningar
  Sune

  SvaraRadera