Välkommen - jag är pensionerad läkare, Jag har sjukdomen MS samt under senare år också haft prostatacancer. Bloggen handlar om kost, fysisk aktivitet mm Jag ger inga personliga hälsoråd.
Stress och stresshantering
Hej och välkommen
Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.
Translate
lördag, oktober 09, 2010
Läser boken Hjärnkoll på vikten och vill kolla upp lite avseende en undersökning jag läste om tidigare i år, som handlade om ”junk food” och en undersökning på råttor, i ett försök att studera matberoende. Martin Ingvar och Gunilla Eldh skriver om sockerberoende som en del, en mycket viktig komponent i fetma epidemin ( pandemin- övervikt sprider sig i Indien, Kina förutom i Västländerna och sannolikt i Brasilien också som är ett land som är stadd i utveckling. All utveckling är uppenbarligen inte utvecklingen. Alltnog jag skriver matberoende eftersom man i den här studien talar om en kombination av socker, fett och salt som tillsammans i rätt kombinationer kan leda till att man kan vilja fortsätta äta och äta och äta långt efter man blivit mätt. Man förlorar kontrollen , vilket är kännetecknet för beroende.
Studier som visar att hjärnan kan reagera på samma sätt för junk food som för droger. Läste en artikel om detta på en sajt medicinska myter. En av forskarna var Paul Kenny, biträdande professor vid Scripps Research Institute i Florida.
Man undersökte råttor som delades in i tre grupper, en fick normala mängder av bra sammansatt föda, en fick en begränsade mängd skräpföda som cheescake, feta köttprodukter och billiga kakor och choklad i obegränsad mängd,
Det fick inga följder för de två första grupperna men de som fick obegränsad tillgång satte igång att äta och blev tjockare och började att hetsäta. Man fann att de feta råttorna fick en minskad nivå av en receptor för dopamin (D2), ett signalämne som har med belöningscentrum att göra. Hjärna släpper ut dopamin då vi äter mat som smakar bra. Ju mer skräpmat råttorna åt ju mer blev deras belöningscentra blasé, och råttorna började att äta mer och mer för att uppnå tillfredsställelse.
De kom in i en ond cirkel av hetsätning.
När forskarna stimulerade med elektronik de delar av hjärna som upplever lust, fann de att råttorna som åt obegränsad med skräpmat behövde mer och mer stimulering för att känna samma nöje som djuren på hälsosammare dieter. Förändringen ledde alltså till förändring inte bara vad gällde mat.
Glass och chokladkakor är beroendeframkallande därför att ingredienserna i dem aktiverav vår lyckopunkt. Snacks, frukostflingor och färdiga måltider kan trigga hjärnan på samma sätt som tobak, säger professor Kessler som tidigare varit vid FDA hävdar att producenter har skapat kombinationer av fett, socker och salt som är så ätstimulerande att många inte kan sluta äta dem då där är mätta. Han hävdar att tillverkarna försöker stimulera ett lyckocentrum, där människor som äter vissa saker gör att de bara vill ha mer. Det är dags att sluta skylla på individerna att de är överviktiga eller feta. Det verkliga problemet är att vi har skapat en värld där mat är tillgänglig som är designad till att de vill ha mer av den. För miljoner människor är modern mat helt enkelt omöjligt att motstå.
Professor Kessler blev känd för sin kritik av tobaksindustrin när han var vid FDA, I sin nya bok The End of Overeating, tror han att exakta kombinationer av fett, socker, salt och konsistens har använts av mattillverkarna för att bli extremt läckra för gommen. ( hyper palatable)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hej!
SvaraRaderaFantastiskt fin blogg du har!
Tänkte bara tipsa om en film som kan vara värdefull lägga ut på din sida!
HUR gör jag för att prenumerera på din sida, hittar ingen "knapp" för det!? Kanske lite disträ, vad vet jag?
Här är länken till filmen:
http://youtu.be/KLjgBLwH3Wc
Pay it forward!
Lycka till med allt!