Välkommen - jag är pensionerad läkare, Jag har sjukdomen MS samt under senare år också haft prostatacancer. Bloggen handlar om kost, fysisk aktivitet mm Jag ger inga personliga hälsoråd.
Stress och stresshantering
Hej och välkommen
Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.
Translate
onsdag, oktober 13, 2010
MS tycks läka ut av sig själv.
Multipel skleros (MS) tycks kunna läka ut spontant hos var sjätte patient, enligt en långtidsstudie som är gjord i Göteborg och där forskare följt drygt 300 MS-patienter i femtio år. Det innebär dock inte att den är borta utan kan innebära att man får symtom kanske efter 30 år.
Jag hittar inte mer om den här studien just nu. Gäller tydligen var sjätte patient. Det finns många olika tankar kring ett sådant fynd. För 50 år sedan fanns till exempel inte magnetkamera.
Man frågar sig också: finns det faktorer som spelat in-det kanske inte är spontant eller av sig själv utan att livsstilfaktorer spelat in som kost, rökning, sol, motion; allt detta kanske finns med i studien. vi får se.
Här lite mer, översatt med Googles
Livslångt godartad multipel skleros - myt eller verklighet, och kan man förutspådde? Den 45-års uppföljning av Göteborgs multipel skleros incidens cohort B. Skoog, B. Runmarker, S. Winblad, S. Ekholm, O. Andersen (Göteborg, SE)
-------------------------------------------------- ------------------------------ Ett geografiskt baserade multipel skleros incidensen kohort med debut 1950-1964 följdes longitudinellt med en minsta uppföljningstid på 45 år. Derades 307 patienter. 246 patienter hade en första skjutningen, 52 patienter hade primär progressiv kurs och 9 odefinierade ursprungliga kurs. 202 av dem med en inledande skjutningen utvecklat en skovvis förlöpande kurs (RRMS) och 44 var möjligt MS. Den symtomatologi i 7 av de primära progressiva fallen var begränsad till spastisk parapares med CSF immunopathy. Det totala antalet MS-patienterna i enlighet med Poser kriterier var 255. 45 år efter debuten, har 18 patienter med RRMS befunnits vara fritt från sekundär progression och anses ha godartad MS. Sannolikheten för en godartad kurs 45 år efter debuten var 18% (SE 3,0%). Patienter med en debut ålder <30 år eller en inledande attack med monofokal symtom eller fullständig remission hade ett gynnsamt utfall enligt Cox regression. Magnetisk resonanstomografi utfördes 2009 i tio av de godartade patienterna. Nio hade fynd förenliga med kronisk multipel skleros lesioner. En neuropsykologisk undersökning genomfördes i 9 av de godartade patienterna. Endast en patient visade tecken på en kognitiv nedsättning. Men när man jämför godartad MS med åldersmatchade kontroller, sågs en signifikant skillnad mellan grupperna förekommer när det gäller verbala minnet och verkställande funktion. Med tanke på prognosen från en episod som tyder på multipel skleros, var "kliniskt isolerat syndrom" (CIS, n = 219), sannolikheten för en godartad kurs (inklusive eventuella multipel skleros) efter 45 år 33% (SE 3,5%). CIS patienter med en inledande attack med fullständig remission hade monofokal eller afferenta symtomatologi ett gynnsammare resultat, som bekräftar tidigare prognoser för milstolpar. Vi visar att en betydande del av RRMS eller CIS patienter på ett opartiskt kohort med mycket lång uppföljning har en godartad kurs även efter en nära livslång sjukdom och detta utfall är delvis förutsägbart.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Detta är mycket intressant och vill gärna ta mer del av studien. I synnerhet för oss som ej haft skov på många år alt. endast ett skov./Mia
SvaraRaderaHär lite mer:
SvaraRaderaöversatt med google
Livslångt godartad multipel skleros - myt eller verklighet, och kan man förutspådde? Den 45-års uppföljning av Göteborgs multipel skleros incidens cohort
B. Skoog, B. Runmarker, S. Winblad, S. Ekholm, O. Andersen (Göteborg, SE)
-------------------------------------------------- ------------------------------
Ett geografiskt baserade multipel skleros incidensen kohort med debut 1950-1964 följdes longitudinellt med en minsta uppföljningstid på 45 år. Derades 307 patienter. 246 patienter hade en första skjutningen, 52 patienter hade primär progressiv kurs och 9 odefinierade ursprungliga kurs. 202 av dem med en inledande skjutningen utvecklat en skovvis förlöpande kurs (RRMS) och 44 var möjligt MS. Den symtomatologi i 7 av de primära progressiva fallen var begränsad till spastisk parapares med CSF immunopathy. Det totala antalet MS-patienterna i enlighet med Poser kriterier var 255.
45 år efter debuten, har 18 patienter med RRMS befunnits vara fritt från sekundär progression och anses ha godartad MS. Sannolikheten för en godartad kurs 45 år efter debuten var 18% (SE 3,0%). Patienter med en debut ålder <30 år eller en inledande attack med monofokal symtom eller fullständig remission hade ett gynnsamt utfall enligt Cox regression. Magnetisk resonanstomografi utfördes 2009 i tio av de godartade patienterna. Nio hade fynd förenliga med kronisk multipel skleros lesioner. En neuropsykologisk undersökning genomfördes i 9 av de godartade patienterna. Endast en patient visade tecken på en kognitiv nedsättning. Men när man jämför godartad MS med åldersmatchade kontroller, sågs en signifikant skillnad mellan grupperna förekommer när det gäller verbala minnet och verkställande funktion.
Med tanke på prognosen från en episod som tyder på multipel skleros, var "kliniskt isolerat syndrom" (CIS, n = 219), sannolikheten för en godartad kurs (inklusive eventuella multipel skleros) efter 45 år 33% (SE 3,5%). CIS patienter med en inledande attack med fullständig remission hade monofokal eller afferenta symtomatologi ett gynnsammare resultat, som bekräftar tidigare prognoser för milstolpar.
Vi visar att en betydande del av RRMS eller CIS patienter på ett opartiskt kohort med mycket lång uppföljning har en godartad kurs även efter en nära livslång sjukdom och detta utfall är delvis förutsägbart.
MVH sune
Hoppet är det sista som lämnar oss
SvaraRadera/Nyligen insjuknad
Hej anonym,
SvaraRaderaTråkigt att du fått diagnosen men bra att du har hopp. Det var dessutom hoppfullt det som neurologen Fagius på NHR konferensen i Göteborg nyligen sa, att autologa stamcellstransplantationer kanske var boten för MS. Det betyder i så fall ett stort steg framåt och en möjlighet att hitta kanske mindre farliga metoder att bota.
Sen finns det olika saker som ger oss hopp.
Hälsningar
Sune
Nu när jag är inne på D vitamins roll i MS funderade jag på det här. KANSKE sjukdomen läker ut av sig själv om D-vitamindepåerna fylls på i ett tidigt stadium.
SvaraRaderahttp://illvet.se/manniskan/sjukdom-behandling/vitamin-d-ar-nyckeln-till-kroppens-forsvar