Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

fredag, oktober 15, 2010

En jämförelse mellan vad David Ingvar och George Jelinek tycker om fett i kosten


Jag håller på att läsa Hjärnkoll på vikten och igår fick jag boken Overcoming Multiple Sclerosis- an evidence-based guide to recovery av George Jelinek. Jag finner stöd i båda böckerna för den diet jag försöker hålla ( den är inspirerad av Jelinek men att Martin Ingvar egentligen har liknande åsikter i mycket har jag inte riktigt förstått då jag läst om boken i media. Det skiljer sig åt då det gäller mättade fetter, men målgruppen är ju också olika Ingvars målgrupp är allmänheten och överviktiga medan Jelineks är MS sjuka- och möjligen andra ”autoimmuna” sjukdomar.

Hjärnforskaren vid Karolinska Martin Ingvar: ( Hjärnkoll på vikten) När vi får i oss tillräckligt mycket omega-3 blir cellväggarna mindre stela, mjuka och smidiga.... …. … Kemiska effekter på cellnivå underlättas och det motverkar bland annat inflammationstillstånd som kan leda till hjärt-kärlsjukdomar... Hjärnan består till 60% av fett och en femtedel är omega-3 fettsyran, DHA.... ….. DHA har bland annat visa sig öka serotoninkoncentrationen i hjärnan, vilket i sin tur kan motverka depression. En del försök tyder också på att dyslexi och koncentrationssvårigheter kan minska med tillräcklig mängd och rätt balans av de essentiella fettsyrorna.

George Jelinek professor i akutmedicin i Australien och dessutom inriktad på MS bland annat pga sin egen diagnos. Författare till boken Overcoming Multiple Sclerosis- an evidence-based guide to recovery: Dessa fetter (fleromättade fettsyror och enkelomättade) har de lägsta smälttemperaturerna och är flytande i rumstemperatur.... …. …. Vi vet nu att dessa fetters smältpunkter ger dem en av deras viktigaste egenskaper. Deras klibbighet ( förmåga att få något att fästa) och deras flexibilitet då de inlemmas i cellmembranderna. Det är viktigt att komma ihåg att kroppsceller är inneslutna av ett cellmembran, som består av fetter. Våra kroppsceller är inte statiska utan byggs ständigt om. Beroende på var de vinns i kroppen kan de snabbt byggas om som i tarmen och i huden, eller mycket långsamt som i brosk och ben. Men fetterna som bygger upp det yttre lagret i dessa celler kommer från dieten när de byggs om. Om fetterna i dieten huvudsakligen är mättad blir membranen i enlighet med dessas egenskaper. Det vill säga membranen blir hårda, inflexibla och tenderar att hålla samman. Detta enda fakta är i själva verket kärnpunkten i den fortlöpande epidemin i västvärlden av sjukdomar som beror på att celler håller samman, sjukdomar pga proppar som hjärtattacker, stroke och ventromboser....... …..
Om fleromättade fetter i stället vore huvudparten i dieten skulle vävnaderna bli mjuka och plastiska i stället....
Men det finns en annan viktig punkt i historien om fleromättade fetter. Dessa fetter bildar grundstenarna i immunsystemets kemikalier. Omega-6 utgör grundstenar till inflammationsdrivande kemikalier och omega-3 inflammationshämmande. Omega-9 är neutralt. Mättade skriver Jelinek inget om just i detta sammanhang.
Det gör däremot Ingvar: Om molekylerna i fettsyran sitter ihop på ett stadigt sätt kallar vi den mättad. Sådana fetter är okänsliga för påverkan och svåra att bryta ned. Om en stor andel av det fett du äter är mättad kan det leda till att du får ett överskott i blodet av LDL, dvs det onda kolesterolet. När oxiderat LDL tas upp i kärlväggen triggar det immunsystemet att dra igång inflammatoriska processer och då bildas något som kallas plack. Samtidigt ökar produktionen av bindväv som gör kärlväggarna tjocka och oelastiska.....

Jag tycker Ingvar och Eldhs bok är lite svårläst, det ena följer inte det andra på ett sätt som passar mitt kognitiva system. Men den innehåller mycket fakta och känns tämligen neutral i kostdebatterna. Läs den gärna men något gjorde den svårläst för mig. Och som sagt den stöder verkligen att man skall tahänsyn till kost vid MS. Undrar om Martin Ingvar tycker jag har uppfattat honom rätt-eller hårdrar jag? Det är ju så att var och en har en viss bias att tolka saker och ting åt sitt håll. Man kan nog använda Ingvars och Elds bok till stöd för olika saker även om man skriver: I det mediala fettkrig som pågått de senaste åren har fettfobikerna dömt ut all mättat fett. Den hållningen saknar vetenskapligt stöd. Deras antagonister  som hävdar att massor av mättat fett är rena hälsokuren  har lika litet på fötterna.

4 kommentarer:

  1. Anonym7:35 em

    Jag är inte säker på att de som är på mättade fett sidan har litet eller inget på fötterna!
    Läs Frank Nilssons bok "Istället för doping".
    Jag har en extra bok och om du vill så tar jag med den om någon vecka till dig så får du mycket intressant läsning. Skall bli väldigt intressant att höra vad du tycker! Har läst den tre gånger!
    MVH
    Grannen

    SvaraRadera
  2. Hej granne,
    Läser den gärna. Men du får räkna med att jag behåller den länge. Lämnar sommarvistet den sjunde nästa månad.
    Hälsningar
    Sune

    SvaraRadera
  3. Anonym9:06 fm

    Hej!

    Vad tycker du om Sanna Edins böcker om den självläkande människan? Jag kan se vissa delar som stämmer med Jelineks råd. Det man bör tänka på är att Sanna Edins böcker har en allmän hållning medan Jelineks är direkt vända mot oss med MS.

    Det jag tycker som är bra med Edin böckerna är att det är skrivna för oss svenskar. Dvs den utgår ifrån svensk mathållning med inslag av medelhavskost, Atkin etc. Det gör att den är enklare att följa än Jelinek råd. Dock modifierar jag Sannas kost tex laktosfritt.

    Jag tror att du i något tidigare blogginlägg har skrivit om Pepe o Hammonds bok 'Reversing Multiple Sclerosis'. Den tycker jag är svår läst samt svår att följa råden. Då dom drar dem till det extrema hållet. Mycket längre än Swanks diet.

    När jag läste Martin Ingvars bok fastnade jag mer för hans råd på hur man ska förhålla sig till mat. Än det du fastnade för i boken, dvs hans kostråd. Det är intressant att se att beroende hur man tar sig an boken tolkar man den olika. Jag ska läsa om den och då med inriktning mot kostinnehåll. Så får vi se hur jag känner för boken.

    Hälsningar
    Anna

    SvaraRadera
  4. Hej Anna,
    Jag har inte läst Edins bok. Jag har dock försökt att titta en del på vad hon skrivit på nätet och tycker kanske inte att jag blir mycket klokare av det.
    Jelineks kostråd, Martin Ingvars kostråd finner jag vetenskapligt baserade till stor del, likaså Swanks även om det var en vetenskap som började på 30-talet och således såg helt annorlunda ut. Minot, Murphy, and Whipple
    upptäckte boten för perniciös anemi bland annat genom att ge extrakt på rå lever till ett 10 tal personer och fick Nobelpriset 1934. Det var absolut ingen randomiserad kontrollerad studie men likaväl vetenskap, som hållit. När Swank presenterade sina resultat av studier som börjats på 40 talet blev de kritiserade för att inte var randomiserde kontrollerade studier och därför saknade tyngd även om resultatet beträffande den aktuella kosten minst sagt var imponerande. När jag till lyssnar på Sanna Edin på denna YouTube http://www.youtube.com/watch?v=Zlj8QAE_QCw eller läser denna sida om energikod http://www.ehdin.com/?id=1910 är det inget som lockar mig läsa vidare.
    Jag gör yoga själv, och jag har gett akupunktur men jag tror inte att det finns några energikanaler som hon beskriver.
    Jag är också tveksam till en del av vad Jelinek skriver om alternativa/komplementära terapier. Han är mer öppen än jag för detta. Min öppenhet består i att jag säger att vi vet inte allt, det kan finnas och finns högst troligt en hel del i gammal folkmedicin men det återstår att bevisa. När det är bevisat är det evidensbaserad medicin. ( som utvecklingen också visat förändras med tiden). Om 15 år betraktar man kanske en del av det vi tror i dag är vetenskap för fördomar. Det handlar om sannolikhet och inte sanning.
    Men som sagt jag är inte lockad att läsa Edin men det kan mycket väl vara så att en del av hennes råd är förenliga med Jelineks terapi.
    Hälsningar
    Sune

    SvaraRadera