Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

lördag, oktober 02, 2010

Mammografi räddar liv

Numera betraktas många cancersjukdomar som kroniska sjukdomar. I en del fall blir man botad och i andra fall lever man länge med behandling.

Det har nu kommit en stor undersökning av kvinnor mellan 40-49 år, där man jämfört de kvinnor som erbjudits mammografi under denna period ( av vissa landsting) och de som inte erbjudits mammografi. Man har tidigare diskuterat om detta leder till någon förbättring av diagnostik av cancer och överlevnad. Den debatten är nu över säger en expert Phil Evans, MD som är ordförande i amerikanska föreningen för mammografi (the Society of Breast Imaging) i och med den aktuella undersökningen . Undersökningen visade en påtaglig minskning av dödligheten hos de kvinnor som genomgått mammografi (  29 % hos de som gjorde en undersökning- det lönar sig alltså att gå på de erbjudna undersökningarna). Bröstcancer är en av de vanligaste cancersjukdomarna. Det finns för övrigt en hel del som tyder på att D-vitamin spelar en roll i utveckling av bröstcancer.

Undersökningen presenterades nyligen av Håkan Jonsson  biträdande professor vid universitet i Umeå och kommenteras bland annat på medscape.
Jag får ytterligare påspädning av mina invändningar av metaanalyser som den högsta vetenskapen av alla. Det som tidigare ifrågasatt nyttan av mammografi är metaanalyser där man hämtat data från flera olika undersökningar varav en del väldigt gamla. Detta diskuteras bl a på medscape.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar