Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

tisdag, oktober 26, 2010

the healthy eating pyramid


 Walter Willet är professor i medicin vid Harvard och specialiserad på nutrition. Involverad i bland annat de stora studierna om hälsa, kost  och livsstil som brukar kan kallas studier på amerikanska sjuksköterskor som omfattar 1000-tals personer. Det är bland annat där jag första gången fiskade upp detta med d-vitaminernas inverkan på MS- och det var också därifrån  studien kom där man fann att D-vitamin i uppväxtåren minskade risken för MS och samtidigt visade samma studie att mättade fetter möjligen kunde öka risken för MS.

Willet är nog en ansedd forskare, se intervjun i SVD,  och så här skriver kostdoktorn om honom.


Hur som helst; han har 2005 konstruerat en pyramid för healthy eating ( kanske eg healthy living eftersom han väger in motion och viktkontroll. Han skriver att den gamla pyramiden Food Guide Pyramid, de amerikanska myndigheternas dels  byggdes upp på gammal forskning och dessutom hade matproducenterna ett inflytande över utformningen. Hans egen pyramid är  helt obunden skriver han och dessutom baserad på senaste forskningen. Eftersom pyramiden fortfarande finns kvar på nätet där sidan uppdaterades 2008 bör den väl till stor del gälla fortfarande. Ovan är ungefär vad den går ut på. En sak är inte riktigt uppdaterad tycker jag nämligen att han rekommenderar en multivitamintablett. Sedan tycker jag personligen att man skall vara mycket restriktiv med mjölkprodukter. Här är originalet. Bilden är min egen version, som jag skall /eventuellt/ försöka kombinera med egna bilder.

Det hela stämmer egentligen fruktansvärt bra med Swanks diet eller Jelineks diet.  Det som skiljer sig är i viss mån mättade fetter som alltså bör minineras med Swanks diet; men egentligen vet man inte hur det kommer att se ut i framtiden. Någonstans läste jag att man kanske måste skilja på de mättade fetterna också. I varje fall är det den punkten som är väldigt intressant. Om det andra tycker jag överensstämmelsen är i det närmaste fullständig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar